Продавець Магазин спортивного харчування Sportshef розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
973 відгуків
Клиенты выбирают магазин cпортивного питания SportshefО нас
+380 (67) 440-53-55
+380 (67) 402-27-17
вул. Миропільська, 2а. Ринок Лісовий (Юність), Київ, Україна
Кошик
Магазин спортивного харчування Sportshef

Харчування для імунної системи.

Харчування для імунної системи.

Щодня і в достатній кількості слід вживати білки з необхідними амінокислотами, жири, вуглеводи, вітаміни і мікроелементи.
Активність імунної системи на пряму залежить від вживання білків. Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, білки стимулюють синтез антитіл в лімфоїдної тканини стінок кишечника, а потім розщеплюючись до амінокислот, які всмоктуються і потрапляють в загальний кровотік, де впливають на всі фактори імунітету.

Так, амінокислота аргінін гарантує адекватну імунну відповідь при інфекціях і иммуннозависимых станах: здоровий процес стимулюється, а патологічний - пригнічується. Багаті аргініном шоколад, горіхи, насіння соняшнику і кунжуту, молочні продукти, желатин, м'ясо, вівсянка, соя, пшениця.
Глутамін необхідний для достатнього синтезу інтерлейкінів, що регулюють діяльність практично всіх імунних клітин. Він міститься в м'ясі, шпинаті, петрушці.
При травмах та інфекційних процесах зменшується концентрація амінокислоти таурину, вихідного будівельного матеріалу для інших амінокислот. Її джерело - білкові продукти (яйця, риба, м'ясо, молоко).

Для забезпечення організму імунними амінокислотами слід їсти продукти, багаті тваринними і рослинними білками. Особливо це важливо в холодну пору року, коли висока ймовірність распіраторних інфекцій. Дефіцит імунних амінокислот часто спостерігається у вегетаріанців, людей обмежують свій раціон харчування для досягнення спортивних результатів або з метою зниження ваги і т. д. В таких випадках рекомендується вживати продукти функциональгого харчування або харчові добавки.
Для підтримки імунної системи необхідні жири - джерела фосфоліпідів та жирних кислот. Рівень холестерину в крові повинен становити 5,5-6,5 ммоль/л, тому взимку небажано виключати з харчування продукти, багаті холестерином, - яйця і жири тваринного походження. Позитивно впливають на імунну систему омега-3 поліненасичені жирні кислоти риб'ячого жиру.

Всі вуглеводи, крім моносахаридів (глюкози, фруктози), яких багато у фруктах і меді, обдадают імуномодулюючою дією - регулюють вироблення імуноглобулінів (антитіл). Важливо, щоб в раціоні були різні вуглеводи: быстроусвояемые (цукор) і медленноусвояемые (крохмаль), необхідні для внутрішньоклітинного обміну і накопичення енергії, а також баластні (клітковина і пектини), що підтримують функції гепатобіліарної системи та кишечнику.

Виражений вплив на імунну систему надають вітаміни. Жиророзчинні А і Е захищають лімфоцити від передчасної загибелі під дією вільних радикалів. Вітамін Е має також противовосполительными властивостями і знижує активність аутоімунних реакцій. Його багато міститься в рослинних оліях. Вітаміну А в печінці і жирних сортах риби.

Вітамін С в основному підвищує загальну опірність організму інфекціям.

Вітаміни групи В необхідні для синтезу імунних амінокислот. Вони містяться в оболонці рису та інших злакових, отрубном хлібі, дріжджах, печінці.
Біофлавоноїди (вітамін Р), яких багато в цитрусових і зеленому чаї, потрібні для зміцнення стінок капілярів і підвищення місцевого імунітету.

Серед мікроелементів найбільш значущі цинк, селен і залізо. Недолік цинку підвищує ризик виникнення генералізованих інфекцій.
Основні джерела цинку - печінка, м'ясо, риба, яйця, сир. Багаті їм і гриби, зернові, бобові, горіхи, але з рослинних продуктів він гірше засвоюється.

Недолік селену проявляється частими ГРВІ та їх тяжким перебігом. Його багато в морепродуктах, лісових горіхах, пивних дріжджах, морської капусти, часнику, капусти броколі, зародках пшениці, чорній смородині, кропі, ріпчастій цибулі.

Дефіцит заліза провокує бактеріальні та грибкові інфекції. Однак введення високих доз препаратів заліза при анемії та інфекційних захворюваннях може посилювати тяжкість їх перебігу. Основні джерела залоза - печінка, м'ясо, яйця, риба, гречана крупа, зелень.

Встановлено, що повністю забезпечити імунну систему необхідним набором поживних речовин дозволяє раціон із загальною калорійністю не менше 5-6 тис. ккал. Але більшість з нас отримує близько 2,5-3 тис. ккал у день, що достатньо для поповнення енергетичних витрат при роботі в офісі і життя в місті. Тому для хорошого самопочуття і захисту від інфекцій необхідно не тільки збалансоване харчування, але і додатковий прийом вітамінно-мінеральних і амінокислотних комплексів.

SportShef Tm, 2014

 


 

 

 

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner